Nyt Fra Kirkegården

Nye tiltag på Ny Kirkegård

Som en del af arbejdet med omlægningen af Ny Kirkegård skal der i efteråret plantes nye takshække omkring de nye gravrum
(Rosenhaven, Skoven, Magnoliehaven…)

Før der kan plantes nyt, skal en del af de gamle hække fjernes.
Det arbejde er allerede godt i gang, og derfor vil dele af kirkegården i en periode frem til vinter se en smule tom og ”barberet” ud.
Men det er altså kun en kort overgang.

Det er vigtigt at pointere, at INGEN eksisterende gravsteder vil blive berørt af omlægningen af Ny Kirkegård.

Har du spørgsmål, så kontakt altid gerne undertegnede.

Alex L. Kristensen

Kirkegårdsleder

Odder Kirkegård

Telefon, 22826866

Mail alekr@km.dk

9/7 2019

Flyvergravene

Kender du flyvergravene på Odder Ny Kirkegård?

I april 1954 blev der mellem Danmark og det britiske statssamfund indgået en overenskomst med det formål at bevare de mange krigsgrave i Danmark. Aftalen løb i 60 år med mulighed for forlængelse og i 2014 blev aftalen forlænget med endnu 60 år. Aftalen betyder, at gravstederne ikke må sløjfes og gravstenene ikke må flyttes.

På Odder Ny Kirkegård i afsnit D finder man gravstedet for 4 meget unge flyvere: Edmund Newton Oddy (19 år, englænder), Edgar Ivan Ford (20 år, canadier), Maynard Annand Parker (19 år, canadier) og en pilot ”Known unto God” (kendt for Gud).

Historien bag deres tragedier kender vi – i hvert fald for de tres vedkommende. Den 23. april 1945 kl. 20.15 lettede et Halifax fly fra Stornoway i Skotland med kurs mod Danmark og Kattegat. Ved midnat opdagede flyet en tysk konvoj fra Norge, og under det første angreb blev flyet svært beskadiget af flak. Ca. 1 sømil nordøst for Gjerrild på Djursland måtte flyet lande på vandet, hvor det holdt sig flydende i brændende tilstand i en halv time. Fra land blev branden observeret, men ingen sejlede til undsætning.

Liget af Sergent Oddy blev den 11. november 1945 fundet i strandkanten ved Saksild plantage og transporteret til Odder Sygehus. Henholdsvis den 11. og 12. november 1945 fandt man syd for Rude Strandhotel (nu Rude Strand Højskole) yderligere ligene af 2 omkomne flyvere (Parker og Ford). Den fjerde pilots historie er ukendt.

Gravstedet er dette forår blevet beplantet med stauder i Royal Air Force’ farver: blå, hvid og rød. Slå vejen forbi, næste gang du besøger Odder Ny Kirkegård.

(Kilde: www.airmen.dk/)

Kirkegårdsudvalget